Over Michel van Dousselaere

De carrière van Michel van Dousselaere (Gent, 1948) als acteur en regisseur omvat ruim dertig jaar. Hij is onder andere bekend van zijn rol als commissaris Roger De Kee in de Vlaamse televisieserie Aspe en Leo Deschryver in Het goddelijke monster. Ook speelde hij in series als Danni Lowinski, De Vijfhoek en De Ridder en in films als Groenten uit Balen, Tot altijd en Spoetnik. Voor 2000 speelde hij vooral in theatervoorstellingen van o.a. Blauwe Maandag Compagnie, Theatercompagnie en Onafhankelijk Toneel. Zijn laatste rol was die van minister-president Lars Hesselboe in de voorstelling Borgen van het Noord Nederlands Toneel.

In 2014 is bij hem een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film MICHEL, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur.

Rode draad in de documentaire is de monoloog die Erik-Ward Geerlings speciaal voor deze gelegenheid schreef. In de monoloog refereert hij aan teksten uit de dagboekjes die Irma met Michel schrijft om grip te houden op zijn binnenwereld. Ook verwijst de tekst naar de rol van generaal die Van Dousselaere speelde in het stuk All for Love (Blauwe Maandag Compagnie 1993). Verder worden oude fragmenten waarin Michel als acteur aan het werk is afgewisseld met interviews waarin regisseurs en acteurs terugkijken op de samenwerking en reageren op de situatie waarin een geliefde collega-acteur zijn belangrijkste uitingsvorm verliest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top