Michel, acteur verliest de woorden (2018)

Michel van Dousselaere (Gent, 1948 – Amsterdam, 2021) is acteur. In 2014 is bij hem een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast.

In de documentaire MICHEL, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. Van zijn afscheidsrol in de voorstelling Borgen tot de medische consulten bij het Alzheimercentrum; van de boks- en drumlessen tot de reacties van vrienden en collega’s die zich proberen te verplaatsen in een situatie waarin de woorden nog wel in je hoofd zitten terwijl je ze niet meer kunt uitspreken. Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

Een film van Irma Wijsman en Patrick Minks
met Michel van Dousselaere
naar een idee van Irma Wijsman

M.m.v. Dirk van Dijck, Marelien Geus, Theu Boermans, Els Dottermans, Hans Herbots, Ola Mafalaani, Thomas De Cock, Lara van Dousselaere, Eddie Connor, Piëtro en Rodney Doorjé, Barry Jurjus, Ad Klinkenberg, Francien Knorringa, Carla van Laer, Margot Vos, Antoinette Keulen en prof. dr. Philip Scheltens.

“Het is stil in mijn hoofd. Voel een intens verdriet. Ik ben mezelf aan het kwijt raken. Ik heb steeds minder controle over dagelijkse dingen.” (2 augustus 2016)

“Mensen gaan anders naar je kijken, geen zin in. Laat me met rust. Met spelen heb ik dat niet. Dan ben ik gewoon Michel, de acteur Michel. Ik wil het liefst spelen…” (23 oktober 2016)

Rode draad in de film is de monoloog die Erik-Ward Geerlings speciaal voor deze gelegenheid schreef. In de monoloog refereert hij aan teksten uit de dagboekjes die Irma met Michel schrijft om grip te houden op zijn binnenwereld. Ook verwijst de tekst naar de rol van generaal die Van Dousselaere speelde in het stuk All for Love. Verder worden oude fragmenten waarin Michel als acteur aan het werk is afgewisseld met interviews waarin regisseurs en acteurs terugkijken op de samenwerking en reageren op de situatie waarin een geliefde collega-acteur zijn belangrijkste uitingsvorm verliest.

tekst monoloog Erik-Ward Geerlings spelcoach monoloog Dirk van Dijck camera Jaap Veldhoen, Patrick Minks geluid Susanne Helmer, Simone Galavazi, Kees de Groot, Mike van der Sluijs montage Patrick Minks muziek & sounddesign  Harry de Wit geluidsnabewerking/mixage Fokke van Saane kleurcorrectie Marco de Stefanis publiciteit Bureau tamtam | Lonneke van Eden regie &  producenten Irma Wijsman en Patrick Minks

MICHEL, acteur verliest de woorden is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Amsterdam, de Hersenstichting, Canvas, Playright+, Transvision.

© 2018 De Zaak Wijsman / Timecut Films

ISAN 0000-0005-25DD-0000-H-0000-0000-N

Top